Pričam ti priču…

Što je “Znanje za budućnost”, zašto smo uopće krenuli s radionicama, što želimo postići…

A sve je krenulo jednim blog postom…

Bok. Ja sam Emanuel Blagonić. Tamo negdje u ljeto 2018. kad sam se vratio iz Nepala pun dojmova i želje za promjenom, odlučio sam pokrenuti nešto o čemu sam razmišljao jako dugo vremena – seriju besplatnih radionica koje će omogućiti ljudima u mjestima gdje se inače ne održava puno događanja – da nauče nešto novo.

Radionice moraju biti dostupne svima

Krenuo sam s idejom održavanja 12 radionica koje sam planirao samostalno financirati. Računao sam da čak i ako se nitko ne javi za pomoć, održavanje radionica je način na koji mogu biti društveno koristan te pomoći ljudima na način na koji su mnogi kolege meni pomogli. Sve sam najavio u prvom blog postu koji je postigao veći uspjeh od očekivanog.

12 radionica…

…je na kraju naraslo na više od 30, tijekom kojih ću posjetiti gradove u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Nakon inicijalnog članka javilo mi se puno zainteresiranih pojedinaca koji bi željeli pomoći u organizaciji radionica, ali što je još važnije – i dva ozbiljna partnera koji su htjeli (i mogli) pružiti logističku i financijsku pomoć. Plus hosting je najveći hosting, a Algebra je najveća i najbrže rastuća obrazovna grupacija u Hrvatskoj.

Nema granica

Fokus je od početka bio da posjetimo manje gradove jer u većim se gradovima ionako puno toga događa. Posjetit ćemo, naravno, i sve već gradove – Zagreb, Split, Rijeku i Osijek – ali ćemo isto tako otići i u manje gradove kao što je Korčula, Dubrovnik, Labin, Bjelovar, Vukovar… Isto tako, želimo širiti znanje u Hrvatskoj ali i u regiji. Stoga ćemo ići i u gradove u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Širenje znanja

Svjestan sam da živimo u vremenu i društvu koje je zatvoreno i oprezno, koje se ponekad boji bilo kakve novosti. No isto tako sam svjestan da ako mi kao pojedinci ne učinimo ništa da pomognemo ljudima oko sebe – niti nam ne može biti bolje. Ideja radionica je učenje. Pogledajte popis gradova u kojima će se održavati radionice i prijavite se na njih. Sve što je potrebno je uložiti malo svog vremena, jer drugih troškova osim toga ionako nećete imati.

Preliminarni popis gradova

Do danas na popisu imamo 32 grada, a to su: Dubrovnik, Korčula, Split, Zadar, Šibenik, Otočac, Požega, Osijek, Vinkovci, Vukovar, Valpovo, Đakovo, Slavonski Brod, Zagreb, Sisak, Velika Gorica, Karlovac, Virovitica, Bjelovar, Čakovec, Varaždin, Labin, Poreč, Pula i Rijeka u Hrvatskoj, Mostar, Banja Luka i Tešanj u Bosni i Hercegovini te Beograd, Novi Sad, Vršac i Niš u Srbiji.

Ukoliko vaš grad nije na popisu – javite se.

Što dalje?

Kažu, “strpljen – spašen”. Kako sve što radim radim isključivo volonterski, za organizaciju svega čak i uz pomoć partnera – treba vremena. Trenutno sam u fazi pripreme rasporeda za proljeće, a obzirom na veći broj gradova od planiranog – radionice će se održavati i na jesen. Navratite opet na ovaj web i svakako provjerite ažuran raspored radionica.